Biodiverzitás – a fajok sokszínűsége

Azt az egyszerű összefüggést, hogyha a beporozó rovarok kipusztulnak, akkor nem lesz zöldség, gyümölcs, amit megegyünk, mindenki ismeri.

De vajon tudatában vagyunk-e annak, hogy a Földön minden egyes élőlénynek megvan a szerepe és minden fajra szükség van ahhoz, hogy a Föld ökológiai egyensúlya és benne az emberiség fennmaradjon? Azt hiszem, ezzel a kutatókon kívül már csak azok vannak tisztában, akik gépesítés nélküli földműveléssel foglalkoznak olyan helyeken, amelyeket súlyosan érint a klímaváltozás.

Jelenleg is egy tömeges fajkihalás közepette élünk. A folyamat visszafordíthatatlan. A tömeges kipusztuláshoz egyértelműen az emberi tevékenység vezetett: a víz és a levegő szennyezése, az élőhelyek elárasztása szeméttel és a természeti helyek egyre nagyobb mértékű beépítése.

Ilyen mértékű pusztítás közepette örülhetünk, ha egy-egy állatfaj odáig merészkedik, hogy a közelünkben utódokat hozzon a világra.

Egy ilyen eseményről tudósít kollégánk, Illés Péter A Vas Népe cikkében:

Illes-Peter-es-a-vizirigo (rákkatintva elérhető olvasható formában)

Aki jobban szeretné érteni az ökológiai rendszerek működését, annak ajánlom figyelmébe Gerald Durell “A hahagáj” című könyvét.

Balázs Borbála