Egy zöldebb világért – Árva Virág Rozália 10 T. osztályos tanuló cikke

Egy zöldebb világért

Legfőbb problémáink:

Környezetszennyezés, a hulladékunk nem megfelelő módon való gyűjtése. Ezzel a hanyagságunkkal tönkretesszük egyes állatfajok természetes élőhelyét. És bele sem gondolunk abba, hogy mi is vár a jövő generációra.

A szelektív hulladékgyűjtés nem ciki!!!

Sajnos mind tisztában vagyunk azzal, hogy vannak, akik nemcsak, hogy nem szelektíven nem  gyűjtik a szemetüket, hanem sehogy sem. Elkényelmesedtünk, és nem tartjuk fontosnak Földünk jövőét.

Szívesen élnénk ilyen környezetben?

 (Fotó: Eduardo Frederiksen)

Levegőszennyezés

A legfőbb szennyező anyag az autók, ipar, háztartások füstkibocsájtása, de biztosan használt már mindenki sűrített gázos dezodort, vagy egyszerűbb példának ott vannak az autók, amik rengeteg káros anyagot juttatnak ki működés közben. Nem hiába halljuk annyit, hogy részesítsük előnyben a tömegközlekedést.

Fordítsunk nagyobb figyelmet arra, mit is vásárolunk meg!

A termékek csomagolása is fontos, nem mindegy, hogy papír vagy műanyag. Vagy egyáltalán: becsomagolt vagy csomagolás nélküli az áru. És maga a termék is tartalmazhat olyasmit, ami nincs nagybetűkkel feltüntetve rajta, pedig káros lehet az egészségünkre vagy a környezetünkre. A húsfogyasztás egyik „alapanyagai”, a szarvasmarhák például rengeteg metánt bocsájtanak ki, mellyel nagymértékben szennyezik a levegőt. Étkezzünk változatosabban!

MEGOLDÁSOK

Néhány egyszerű javaslat,a teljesség igénye nélkül:

  • Eldobható borotva helyett válaszunk tartósat műanyag nélkül!

  • Műanyag dobozos szappan helyett vegyünk papírcsomagolásos szilárd szappant. Vagy jobb esetben csomagolásmenteset!
  • Az otthoni komposztálás rengeteg szerves hulladéktól szabadítja meg a hulladéklerakót, és ha kiskertünk is van, a komposzt nagyon jót tesz a talajnak.

  • Mosószerek (szintén műanyag dobozban) helyett lehet találni természetesebb megoldásokat.

Még ezekhez hasonló hasznos megoldásokat tanácsokat és tippeket találhatunk *vászonzsákos lány *oldalán: https://www.facebook.com/vaszonzsakoslany VAGY https://www.youtube.com/channel/UCtqNEyhcBMVPFvAAwRcleKw/videos

Érdemes megnézni!

Köszönöm, hogy szánt időt erre a rövid összeállításra!

 

Készítette : Árva Virág Rozália (10.T) Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium