ÉLJ TUDATOSAN A NATÚRPARKBAN! – Hulladék- és kibocsátáscsökkentés a kertben

Kezdődik a kerti év! Ebből az alkalomból szeretnék néhány tippet adni, hogyan tudjuk csökkenteni az ökolábnyomunkat a kertben és a kert segítségével.

Komposzt: A háztartási hulladék csökkentése a komposztálással kezdődik. Ha nincs kertünk, akkor is tudunk komposztálni és az anyagot továbbadni. A komposzttestvérség kiváló alkalom a közösségteremtésre.

 

Kerti hulladék:  A kerti hulladéknak számos felhasználási formája létezik:

 • tudjuk komposztálni;
 • a fűnyesedékkel takargassuk a növények körüli talajt – ez a mulcsozás;
 • a lemetszett faágak rengeteg jót tesznek kertünknek:
   • építhetünk belőlük kerítést;
   • egy elhagyott sarokban élőhelyül szolgálnak apró vadállatoknak;
   • mulcsot tudunk belőle készíteni;
   • dombágyás vagy magaságyás alá rakhatjuk;
   • a kert hátuljában felejtett, évek során összegyűlt faágkupac alja egyszer csak átalakul humusszá…

A lehetőségek végtelenek.

A fű: a pázsit előállítása és gondozása rengeteg energiát és vizet fogyaszt. Ezenkívül semmilyen ökológiai vagy egyéb haszna nincs, a talajt pedig rongálja. Inkább csökkentsük a fűfelületet kertünkben és alakítsunk ki virágos rétet a rovarok számára. Ma már kaphatunk számos virágos magkeveréket, de ha hagyjuk, hogy a lóhere elszaporodjon, azzal is óriási örömöt okozunk többek között a méheknek.

Extrém kertészek használjanak sarlót és kaszát a hangos és légszennyező gépek helyett.

Talaj: A talaj rengeteg CO2-t megköt. Ezért őrizzük meg egészségét és a benne élőket. Egy marék földben annyi élőlény lakozik, ahány ember él a Földön. Ásó helyett használjunk villát, ami nem rombolja a talajéletet. Ha esetleg elfelejtünk ásni, akár az is kiderülhet, hogy nem is olyan nagy baj az ilyen jellegű feledékenység: kertünk talaja új életre kel.

 

Víz: Őrizzük meg a vizet a talajban: mulccsal vagy élő mulccsal takargassunk a növények között. Ez nem csak a talaj nedvességét őrzi meg, hanem a bomlás során táplálja a növényeket. A takarás segít a gazosodás ellen is.

 

Növénytársítások: Vegyszerezés helyett ültessünk növényvédő növényeket a zöldségek közé. Ezt a puskát ajánlom a működőképes növényközösségek létrehozásához: https://biotopia.blog.hu/2015/02/19/puska_a_hasznos_novenytarsitashoz