ÉSZT példa előttünk- ésszel élnek :), valamint szakemberek véleménye az akkumulátorgyárakról

Az ELTE honlapjáról ajánljuk figyelmetekbe: Február 15-én az Egy csésze Európa elnevezésű rendezvénysorozat témája Észtország volt. 2023-ban Európa Zöld Fővárosa Tallinn: ennek kapcsán beszélgetett Szederkényi Olga az est vendégeivel, Raul Toomasszal, az Észt Köztársaság nagykövetével, valamint Kreet Paljas filmfesztivál-szervezővel, aki az Észt Intézet igazgatója. Az eseményen közelebbről is megismerhettük az észtek környezetvédelmi intézkedéseit: az ingyenes tömegközlekedés, a közösségi kertészkedés vagy a digitális ügyintézés csak néhány példa arra, hogyan lehet napjainkban működőképes a fenntarthatóság.

A teljes cikk itt olvasható, addig is egy kis kedvcsináló 🙂

“A zöld jelző nemcsak a fák, parkok, erdők és legelők színpompáját jelenti – ahogy arra talán sokan gondolunk –, hanem egy komplex környezetvédelmi programot takar, amihez hozzátartozik a talajvédelem, a vízvédelem és az energiahatékonyság is.”

“Számomra különösen érdekes és lenyűgöző intézkedés a hat tallinni kerületet összekötő, 14 km hosszú zöld sugárút, amely lehetővé teszi, hogy a madarak, rovarok és méhek biztonságosan repülhessenek a kerületek között, jobb életminőséget teremtve ezáltal a város lakóinak. Az észtek változatos intézkedései az európai uniós mottót erősítik: „egyformák vagyunk a különbözőségben”. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a zöld mobilitás zökkenőmentes, éppen ellenkezőleg, rengeteg kihívással jár – hangsúlyozta Toomas –, egyensúlyba kell hozni ugyanis az ép környezetet az emberek kényelmével.”

“Szederkényi Olga a beszélgetés második felében Kreet Paljas filmfesztivál-szervezőt, az Észt Intézet igazgatóját kérdezte a fesztiválok zöld lehetőségeiről. Paljas több pozitív példát is említett. A Tallinn Black Nights (PÖFF) szervezői a fesztivál 25. születésnapjára létrehoztak egy parkot, ahol a tervek szerint minden nyertesnek ültetnek egy fát. A fesztivál szállásadó partnere (Nordic Hotel Forum) pedig az épület tetején tartott méhkaptárból származó mézet szolgál fel a reggelihez, de olyan is történt, hogy a díszfogadáson „mentett ételekből” – közeli lejáratú termékekből – készített menüt kínáltak a vendégeknek.”

Olvassátok el a teljes cikket amiből azt is megtudhatjátok, hogy sétálhatnak-e jávorszarvasok Tallinn utcáin :)?

Másik ajánlóm egy beszélgetés, a Szegedi Tudományegyetem youtube csatornájáról, ahol a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont szakemberével beszélgetnek – politikamentesen – az akkumulátorgyárak társadalmi és környezeti hatásairól. Érdemes végighallgatni!

Hné Korom Zita