Fiatalok a jövőért

2018. augusztus 20-án egy 15 éves lány kiült a svéd parlament elé. Kezében egy táblát tartott: “Iskolasztrájk a klímáért”.

Az elmúlt harminc évben többször előfordult, hogy gyerekek és fiatalok kiálltak a jövőjükért:

  • A 13 éves Severn Cullis-Suzuki 1992-ben a riói klímakonferencián szenvedélyes beszédében hívta fel a figyelmet a gyerekek jövőjének fenyegetettségére. Severn a barátaival alapított ECO Environmental  Children’s Organisation nevében tartotta beszédét.
  •  A 2006-os alapítású Australian Youth Climate Coalition szintén egy fiatalok által működtetett mozgalom.
  • 2010-ben iskolai séták keretében hívták fel angliai diákok a figyelmet a klímaváltozás jövőjüket fenyegető hatásaira. (Camp for Climate Action)
  • 2015-ben egy független diákcsoport hívta meg akciójára a nemzetközi diákságot: a párizsi klímakonferencia első napján az iskolából való távol maradásukkal hívták fel a döntéshozók figyelmét az őket és az ő jövőjüket érintő kérdésekre. Több, mint 100 országban tüntetett 50.000 ember.

Ezek a megmozdulások sokáig süket fülekre találtak – éppen abban a harminc évben, amikor még érdemben lehetett volna cselekedni.

Greta Thunberg akciója a közösségi médiáknak köszönhetően azonban már nem maradt ismeretlen és az egész világ meg- és felismerte az emberiség okozta klímavészhelyzetet. Az ő egyszemélyes tüntetéséből nőtte ki magát a School Strike for Climate vagy más néven Fridays For Future mozgalom. Megmozdulásaikat már nem tudják ignorálni a politikusok és gazdasági vezetők.  Többek között Greta Thunberg fellépésének köszönhetően pedig, a néha elképesztő semmibevétel és verbális támadások ellenére, a gépezet, ha lassan is, de beindult az emberiség megmentése irányába.

Ha szeretnél informálódni az FFF tevékenységéről, kattints ide: magyarulangolul és németül.

Balázs Bori