Hatlábú barátaink – Lepkésszünk együtt!

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület szervezésében, dr. Szentirmai István és Faragó Ádám zoológusok vezetésével élményközpontú terepi napot tartottak 2022. július 24-én a kőszegi Alsó-réten. A HATLÁBÚ BARÁTAINK rendezvénysorozat első rendezvényének célja a nappali lepkék megfigyelése, fogása és határozása volt.

fotó: Kutschi Péter

Az ajánlott öltözet hosszú nadrág és túracipő volt, ami praktikus viselet, mert a még le nem kaszált részek növényzete ugyancsak csiklandozta, bökte volna az ember lábát. A szintén ajánlott távcső pedig távolabbról is jó lehetőséget ad a röpködő jószágok megfigyelésére. A program huszonhárom főt, főként érdeklődő családokat is vonzott a helyszínre, ami több szempontból is örvendetes. Az óvodás korosztályú ifjak nagy lelkesedéssel vették kezükbe a szakemberektől kapott lepkehálókat, és kis okítást és bemutatót követően üldözőbe vették a virágról-virágra szálldosó jószágokat. Mindezt persze fokozott óvatossággal, hogy se a fogásnál, s később ne essen baja a lepkéknek. Próbáltuk elkerülni, hogy a hímport, azaz a lepkék szárnyán lévő apró kitinpikkelyeket ne dörzsöljük le a szárnyukról.  Hoppá! Már meg is volt az első „zsákmány”.

hatlábú barátaink

fotó: Illés Péter

Ökörszemlepke. Szakembereinktől megtudtuk, hogy e termetes, öt centiméteres szárnyfesztávolságú, az első pár szárnyán szemfoltokat viselő „barátunk” gyakori a réteken. No mi az a kék repülő drágakő… megvan! Az apró, közönséges boglárkalepke hímje felülről csodálatos kék, szárnyát összecsukva viszont rejtőszíne jól álcázza. Minden új fogott faj külön figyelmet és magyarázatot kapott: melyek a megkülönböztető bélyegei, hogyan szaporodnak és fejlődnek, mivel táplálkoznak. A gyerekek versengtek, hogy kinek a kezéről legyen szabadon engedve az elfogott lepke. A gyerekek még különösen fogékonyak és nyitottak a természetben megfigyelhető látnivalókra. Ha kézzelfogható közelségbe kerülnek a „fej-tor-potroh” jószágokkal, és megérinthetik őket, akkor biztosan nem lesz számukra később „nemszeretem állat” a rovarok csoportja! Szentirmai István elmondta, hogy a lepkék teljes átalakulással fejlődnek, a növényre rakott petéből lárva lesz, amit hernyónak nevezünk. A hernyók többsége növényevő. A bebábozódást követően a kifejlett lepkék viszont pödörnyelvvel rendelkeznek, amit nyugalmi állapotban órarugószerűen felcsavart állapotban viselnek. A kifejlett lepkék nektárral, azaz a virágok által termelt cukortartalmú nedvvel táplálkoznak, ennek felszívására alkalmas ez a szájszerv. Megszámolták a kicsik: tényleg hat lába volt! Kis szénalepke…,nagy gyöngyházlepke…, barna tűzlepke… sorban akadtak a hálóba az újabb jövevények. Nagy csodálatot kapott a védett kardoslepke.

fotó: Kutschi Péter

Lepke vagy pillangó? Itt tudtuk, meg, hogy a pillangók a valódi lepkéknek egy külön családját alkotják. Közéjük tartozik a kardoslepkén kívül a fecskefarkú lepke és a kis apollólepke is. A lepkék egy része sokféle növényt fogyaszt (hernyó korában), de vannak közöttük tápnövény-specifikusak is. Azaz ők csak egyféle növényt esznek. Ilyenek a hangyaboglárkák is, amik az őszi vérfű virágzatára petéznek. A fiatal hernyók egy ideig a növény magkezdeményét fogyasztják, majd lepottyantják magukat a talajra. A hangyák (Myrmica fajok) becipelik őket a hangyabolyba, mert utánozzák a hangyák illatanyagát, sőt még a mozgásukat is. Így aztán a hangyák táplálják őket. Némelyik faj még a hangyák lárváit is megeszi (tényleg… „kígyót melengetnek a keblükön”). Már mutatja is Faragó Ádám az újabb érdekességet, egy erdei busalepkét. Jellegzetességük, hogy szárnyukat nyugalomban félig összezárva viselik. Hálóba akadt még a káposztalepke, aminek a kertészek ugyan nem örülnek, de mindenki általa tanulta meg általános iskolában a biológiaórákon a lepkékről a legfontosabb ismereteket. Lepkészésünk során összehasonlítottuk a nemrég kaszált és a még kaszálatlan terület fajgazdagságát. 9:7 arányban volt több faj a kaszálatlan részen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szabad kaszálni. A nemzeti park szakembereitől azt is megtudtuk, hogy a kaszálás a gyepek fenntartásának, megőrzésének az eszköze. Nélküle a gyep hamar elcserjésedne, majd beerdősülne, ahol a lepkéknek, és a virágoknak már esélye sem lenne az életre. Az Alsó-rétet a Kőszegi Evangélikus Középiskola tangazdasága kezeli, kaszálja, ügyelve arra, hogy mindig maradjanak kaszálatlan mezsgyék is, amelyek a fajgazdagságot növelik, a lepkék is be tudják innen népesíteni a lekaszált területet, s a fokozottan védett harisnak (az egy madár) is otthont ad.

 

Lepkészésünk alkalmával 17 nappali és 2 egyéb lepkefajt találtunk (a fajlista a végén olvasható). A hernyók néha ugyanazokat a növényeket fogyasztják, amit mi is, aminek az ember nem mindig örül. Mégis szükség van rájuk! Számos madár, kisemlős, ízeltlábú (pl. pók) rovarokkal, így lepkékkel is táplálkozik. Tehát a lepkék a tápláléklánc részét képezik!

fotó: Hné Korom Zita

És a végül, de nem utolsósorban: a rovarok roppant érdekesek és szépek! Különösen a lepkék! Így ír erről Abafi Aigner Lajos: „Aki rovarokkal foglalkozik, sohasem szűkölködik sikerélményben: a rovarok világában rengeteg még a felfedezni és kutatni való, gyűjtésük néha embert próbáló, de mindig izgalmas és hangulatos foglalatosság.”

 

Ami érdekes, az közel áll hozzánk. Tehát barát! A lepkék biztosan a HATLÁBÚ BARÁTAINK!

 

A natúrparki „hatlábú barátaink” programsorozat további tervezett elemeiben kevésbé népszerű rovarok szakértőit fogjuk meghívni.

 

Illés Péter

 

A program az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg.

 

 

Kőszeg, Alsó-rét, 2022.07.24. megfigyelt fajok:

Nappali lepkék:

 1. nagy ökörszemlepke ( Maniola jurtina)
 2. közönséges boglárkalepke ( Polyommatus icarus)
 3. sáfránylepke ( Colias croceus)
 4. ezüstös boglárka ( Plebejus argus)
 5. fekete szemeslepke ( Minois dryas)
 6. kis szénalepke ( Coenonympha pamphilus)
 7. bogáncslepke ( Vanessa cardui)
 8. nagy gyöngyházlepke ( Argynnis paphia)
 9. barna tűzlepke  (Lycaenati tyrus)
 10. erdei busalepke ( Ochlodes sylvanus)
 11. fakó gyöngyházlepke ( Boloria selene)
 12. kardos lepke ( Iphiclidespoda lirius)
 13. káposztalepke ( Pieris brassicae)
 14. répalepke ( Pieris rapae)
 15. kis gyöngyházlepke ( Boloria dia)
 16. közönséges gyöngyházlepke ( Issoria lathonia)
 17. aprószemes boglárka ( Polyommatus semiargus)

Egyéb lepék:

 • közönséges karcsúbagoly ( Hypenaros tralis)
 • barna rétiaraszoló ( Ematurga atomaria)