Hétforrás piknik – zero waste (hulladékmetes) módon, zöldítő programokkal

Hétforrás piknik plakát pdf-ben

Hétforrás Piknik

 

A népszerű HÉTFORRÁS PIKNIK idén „zöld köntösben” várja árnyas fák hűvösében a Hétforráshoz látogatókat. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezet- és természetvédelmi nevelésre. A PUREGREEN (Tisztazöld) projekt keretében a piknik programjai a hulladék-megelőzést és a hulladékmentességet (zero waste) célozzák meg. 12 és 14 óra valamint 15.30 és 17 óra között a „Zöldülj velünk!” programjaiként kicsiknek-nagyoknak az alábbiakat kínáljuk:

Már nem elégséges, ha valaki csak szelektál (bár attól még dicséretes), a Föld jövője szempontjából több kell ennél: úgy gondolkodni és cselekedni, hogy kevesebb hulladék kerüljön be a háztartásunkba.

Egy standon Horváth Gábor és a Zöldülők koordinálásával bemutatjuk a hulladékmentes életmód praktikáit, apró elemeit, amelyek ezt a célt szolgálják.

Sinkovics Csenge a „ZÖLDike piaci stand”bemutatásával a műanyaghasználat csökkentésére, a fenntarthatóbb életre fókuszál.

A zero waste, környezettudatos zöld életmód fenntarthatóbb -, a „Bullshit Bingó” használatával saját kifogásainkra nyerhetünk rálátást. Balázs Borbála egy „zöld terápia” keretében ad segítő tanácsokat életmódunk zöldítésével kapcsolatban.

A komposztálással csökkenthető a lerakott hulladék mennyisége. Szakember (Kampits Ernő) mutatja be a komposztálás lehetőségeit, módjait, a komposztálható anyagokat és a közreműködő élőlényeket.

Ivóvízzel WC-t öblíteni!? Van más lehetőség is.  Bagári Péter és Horváthné Korom Zita segítségével megismerhetik a komposzt WC-t, ami egy egyszerű és víztakarékos lehetőség.

Ne dobjuk ki a használt ruhát, régi farmert! Draskovits Mariann  útmutatásaival megtapasztalhatja a látogató, hogy milyen használati és művészi tárgyak  készülhetnek újrahasznosított ruhákból.

A kicsik is találnak elfoglaltságot, hiszen ismét lesz kézműveskedés Liker-Oleszka Mariettával.

Illés Péter megmutatja, kik laknak a Hétforrás patakban. Valljuk, aki megismeri az élőlényeket, az jobban is fogja védeni azokat!

A jó hangulatot a délután első felében Kőszeg Város Fúvószenekara garantálja.

A délután második felében stílust váltunk. „A változás velünk kezdődik!” Beszélgetés egy tudatosabb életről – zenébe csomagolva. A Tom Kondor Band magával ragadó líra, tökös-dögös rockzene őszinte érzelmekről kis romantikával és szenvedéllyel fűszerezve – ezúttal akuszikus megszólalásban. Az együttes  tehát nem csak zenélni fog, hanem Kondor Tamás és az együttes tagjai Marton Ágoston lovasíjásszal fognak beszélgetni egy tudatosabb életről.

 

A rendezvényt zero waste szemlélettel, minél kevesebb hulladékkal, környezeti terheléssel szeretnénk lebonyolítani.

„Hagyd otthon az autót, hozd magaddal a családot és a bögrédet, érezd magad jól, vidd haza a szemetet!” Gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel (busszal) lehet feljutni a Hétforráshoz, és hazajutni onnan.

A vendéglátás terén is kerüljük az eldobható, egyszer használatos eszközöket.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

Írottkő Natúrparkért Egyesület