Hogyan enyhítsük a vízhiányt?

A klímaváltozás a vártnál gyorsabb ütemben történik és most már globálisan mindenhol gondokat okoz: erdőtüzek, elsöprő erejű viharok, járványok, szárazság, vízhiány – ezek most már bárhol megtörténhetnek. A cél: a klímaváltozás enyhítése, megakadályozni már nem lehet.

Most éppen egész Európát súlytja a szárazság és a vízhiány. Ezek enyhítésére szeretnénk néhány, a hétköznapokban használható tippet adni.

  1. Sajnos még csak elvétve vannak olyan épületek, ahol a wc öblítését használt vízzel végzik. Egyelőre hiányzik az infrastrutúra, azonban meg tudjuk otthon tenni, hogy a wc tartályt elzárjuk és a kézmosóvizet, illetve a fürdővizet összegyűjtjük és azzal öblítjük a wc-t.  Mi hónapok óta kis lavórban mosunk kezet és zuhanyozunk, kicsit átalakítottuk a toalettet, de közvetlenül is öntjük a használt vizet a cuccra: Ha elég bevállalósak vagyunk, még szabad a komposzt-wc kipróbálásra (de már nem sokáig!). Azért elég furcsa, hogy a világnak ezen a felén ivóvízzel öblítjük a klotyót…
  2. Azzal is segíthetünk, ha megőrizzük a víz tisztaságát: ajánlatos kerülni a vegyszereket, szintetikus szereket a takarításkor, mosáskor, mosogatáskor. Használjunk mosószódát, citromsavat,  folttisztító sót, ecetet és környezetbarát, növényi alapú mosogatószert stb. A előbbiek használhatók a mosó- és mosogatógépben is. (Minden beszerezhető a natúrparkban is.) Ugyenezen okból, a víz vegyszermentességének megőrzése céljából, inkább használj szappant tusfürdő helyett, fogport fogkrém helyett (a használt fogmosóvíznek a növények örülhetnek, ha csak fogporos).
  3. Rövid ideig zuhanyozz és csökkentsd a víz hőmérsékletét (ezzel gázt is spórólsz). Ha teheted közösségi fürdőben fürödj.
  4. A főzővizeket öntsük a komposztra, ha van, illetve a növényeinkre. (Utóbbi esetében a sót inkább hagyjuk el, a komposztra mehet a sós lé is.) A fákat is locsolhatjuk vegyszermentes használt vízzel.
  5. Ha van kertünk, takargassuk a talajt, hogy megőrizze a nedvességet és ne kelljen gyakran locsolnunk. A füvet hagyjuk megnőni, ne nyírjuk: egyrészt így nem szárad ki, másrészt nem pazaroljuk a vizet egy tulajdonképpen elég káros növényre, ami teljesen kiszipolyozza a talajt. Ha hagyjuk a gyepet megnőni, még az is előfordulhat, hogy megjelenik a lóhere, amit a méhek imádnak (vannak kutatók, akik szerint a hatodik fajkihalás idejét éljük, számtalan rovarfaj is a veszélyeztetettek közé tartozik. Az ötödik fajkihalás egyébként a dinóké volt…). De nem csak a lóhere jelenhet meg, hanem számos egyéb, rovarok általt kedvelt virágos növény. És máris lesz egy saját, különbejáratú és VÍZMEGTARTÓ élőhelyünk. (Amit magunk hoztunk létre és ez nagy érzés ám! 🙂 ) További tippek a kertben itt.
  6. Tartsd szem előtt a “szürke” vizet, vagyis azt, ami a különböző termékek előállításakor  és használatakor keletkezik: pl. inkább igyál vizet kis szörppel (a piacról), mint palackozott üdítőt, aminek a csomagolásához, a benne lévő glükóz-fruktóz szirup és cukor megtermeléséhez, a színezék és az aromák előállításához, a palackok szállításához stb. használtak. Rengeteg víz. Érdemes belefogni a csomagolásmentes vásárlás gyakorlatába., hiszen a csomagolóanyagok gyártása is töménytelen vízzel jár. Az interneten számtalan tippet találhatunk arra is, hogyan tudunk fenntarthatóan főzni – tudjuk, hogy a sütő áramot használ, ami mindenképpen olyan energiaforrásból érkezik, ami rengeteg vizet igényel. Ugyanígy érdemes átgondolni a közlekedésünket, a programjainkat, nyarlásunkat…

Jó vízmentést kívánok!

Balázs Borbála

Cikkajánlók a témában:

https://galeria.index.hu/belfold/2022/07/04/kiszaradt_vekeri-to/7

https://24.hu/belfold/2022/07/02/idojaras-alfold-aszaly-szarazsag-klimavaltozas/

https://www.facebook.com/photo?fbid=5544027592307753&set=a.980675371976354

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220705/szuksegallapotot-hirdettek-olaszorszagban-a-nagy-szarazsag-es-vizhiany-miatt-554301 

1200 éve nem látott aszály sújtja Ibériát