Kölcsönözhető eszközök

(Az eszközök fényképes megjelenítésén dolgozunk, megértésedet köszönjük! Info: koromzitanaturpark@gmail.com 20/6654-998)

Mi itt az Írottkő Natúrparkért Egyesületnél segítünk, hogy más szervezeteknek is zökkenőmentesen menjen az átállás a környezettudatos rendezvényekre, és eszközöket is tudunk biztosítani, amelyek elengedhetetlenek egy hulladékmentes rendezvényhez.

Kölcsönözhető eszközeinket az egyesület tagjai kedvezményesen kölcsönözhetik, de nem egyesületi tagoknak is biztosítunk lehetőséget:

 • 500 db hőálló, edzett üveg edény, 200 db fedő (levesek, főzelékek, egytálételek számára) (IKEA 365+ )
 • 500 fő számára kanál, villa, kés és kiskanál
 • 500 fő számára 4,5dl-es edzett üvegpohár (hideg és meleg italok) ( IKEA 365+)
 • 150 fő számára peremes, téglalap alakú porcelán tányér (gofri, palacsinta, sütemény, kolbász, virsli stb.)
 • 20 db 5 literes csapos üveg állvánnyal (csapvíz, gyümölcslé, limonádé, szörp számára) (VARDAGEN )
 • 20 db hőálló kancsó (IKEA 365+)
 • 200 db textil szalvéta (szájtörlésre, mosható)
 • 10 db. kosár ráhajtható átlátszó fedéllel rovarok ellen (pl. szendvicsekhez) (SNUSSTOR)
 • 10 db. 38×58 cm-es tálca (pl. felcímkézve használt poharaknak) (KLACK)
 • 2 db. fém dézsa kézi mosogatáshoz.

Az edények könnyen hordozható, négy oldalon felcímkézett faládákban (KNAGGLIG) kölcsönözhetőek!

A textil szalvétákkal a szájtörlő papírszalvéta váltható ki. Ezek moshatók, vasalhatók, így újra használatba vehetők.

Mi így oldjuk meg az edények tárolását, használatát, kölcsönzését:

Az edényeket hordozható, egymásra rakható, négy oldalon felcímkézett faládákba raktuk, melyek így könnyen kölcsönözhetőek és szállíthatóak!

A kölcsönzést egy teljes ládánként intézzük. Pl. a poharakból 28 db, a tányérokból 20 db. van egy ládában.  Minden ládán, mind a 4 oldalán rajta van a tartalma.

Minden edényre raktunk (üvegedényre átlátszó hátterű) matricát, hogy el lehessen különíteni eszközeinket és tudatosítsuk a beszerzés milyen EU-s projektből valósult meg.

Az átvételkor aláírja az átvevő, hogy hány ládát visz el az adott eszközből és azt is vállalja, hogy hiányos visszahozás esetén megtéríti a beszerzés értékét vagy vásárol ugyanolyan eszközt.

A kölcsönzés helye: Írottkő Natúrparkért Egyesület 9730 Kőszeg Kelcz-Adelffy u. 5. 1. em. 3.[1]

Bővebb információ kérhető az Írottkő Natúrparkért Egyesület ZÖLD csoportjától.

kontakt: Horváthné Korom Zita koromzita@naturpark.hu  20/6654-998

A mosogatást a kölcsönző fél oldja meg, de, van olyan kőszegi helyszín, melytől kedvező árajánlattal rendelkezünk az eszközök mosogatására, melyet alább szívesen ajánlunk a kölcsön vevő szervezeteknek.

Eszközök mosogatása: Harangtorony Szálló, Kőszeg, Várkör 102. e-mail: manager@harangtoronyszallo.hu   tel.: +36 70 2642260

2021-ben kapott árajánlat a mosogatásokra:

 • 0-50 darabszám között  10 Ft/db
 • 50-200 darabszám között     7 Ft/db
 • 200-500  darabszám között  5 Ft/ db áron tudják vállalni a gépi mosogatást.

Kisebb rendezvényekhez kézi mosogatáshoz tudunk kölcsönadni 2 db. fém dézsát. (45x35x33(mély) cm).  Így kevesebb vizet használunk, mint a gépi vagy a folyóvizes mosogatásnál.

Az edényeink nagyrészt hőállóak. Mi az IKEA áruház IKEA 365+ edzett üveg termékeiből vásároltunk.

A hulladékmentes rendezvényen a vendégek az étkezésekhez olyan edényeket kapnak, melyeket máskor is használni fogunk. Ezek tehát kvázi „visszaváltható” edények. Tájékoztatni kell a vendégeket és ösztönözni arra, hogy a kapott edényeket hozzák vissza. Ennek legjobb módja a kaució (részletek alább).

Hogyan működik a rendezvényen az edények kauciója?

A helyszínen a szervező-szolgáltató ezekbe a kölcsönzött vagy saját maga által vásárolt edényekbe kínálja ételét, italát. A vendégek kauciót fizetnek az edényekért (pl. 1000 Ft/edény és pohár együtt), ez garantálja a használat után azok visszajutását. A kaució kezelése plusz munkával jár, de némi rutinnal könnyen kezelhető.

Kétféle módot próbáltunk ki:

 1. Adminisztrációval: Tapasztalataink szerint a kaució során elegendő volt papíron vezetni a kölcsönvevő nevét. Amikor visszahozta az edényeket és evőeszközt, akkor a név kipipálása mellett visszakapta a kaució árát (pl. 1000 Ft).
 2. Adminisztráció nélkül: Még egyszerűbb, de nagyobb bizalmat igényel, hogy csak kiadjuk az edényeket, átvesszük a kauciót, és amikor visszaadják az edényeket, visszaadjuk a kauciót. Ilyen esetben el tudjuk kerülni a felesleges adminisztrációt. Egy fontos eleme van: az edényeket ne hagyják őrizetlenül a használók, annak érdekében, hogy vissza is tudják vinni.

Az edény alkalmi használói az esetek többségében rendben visszahozzák az edényeket. Első rendezvényünkön az 500 db. kölcsönzött eszköz közül 8 db. pohár és 4 db. tányér nem került vissza. (Ezek pótlását a kaució árából tudjuk megoldani.)

zero waste rendezvények tartásáról szóló e-kézikönyvünket itt tudod letölteni.

Írottkő Natúrparkért Egyesület

TISZTAZÖLD