Miénk itt a rét! –szemléletformálással az alkalmazkodóképesség javítása érdekében

TinyGreen projektünk keretében „A kevesebb zöldebb” szemléletformálási programmal vettünk részt a Miénk itt a rét! programon, melyet közösen rendeztünk meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival. „A rét” játékos természetismereti programokkal immár 17. alkalommal várta az érdeklődőket 2024. május 10-én pénteken és 11-én szombaton. Ez a program zero waste (hulladékmentes) módon került megszervezésre.

Egyesületünk a pénteki iskolai-óvodai csoportok szervezését, a két napra 21 fő önkéntes szervezését, a zero waste megrendezéshez szükséges eszközöket, a résztvevőket a helyszínre kiszállító dottót, valamint „A kevesebb zöldebb” szemléletformáló programot biztosította a várakozók részére az indító állomáson, valamint a játékállomások közötti szemléletformáló táblákon.

A klímaváltozás velünk van. Hatásait csak mérsékelni lehet, és megtanulni alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez.  A  tudatos gondolkodás és az életmód változtatása ma már kulcsfontosságú! Ehhez változtatni kell a gondolkodásunkon, rugalmassággal, a változtatásra való hajlandósággal, együttműködéssel és cselekvéssel.  Az egyéni és kisközösségi mozgásterünket például olyan kis léptékű zöld technológiák megismerésével tudjuk bővíteni, melyek egyszerűen, kis költséggel megvalósíthatóak. No és együttműködéssel.

Mit tartalmazott szemléletformálási akciónk?

  1. Kültéri kiállításunkon az élelmiszerpazarlás elkerülésére adtunk tippeket. Kézműves tudatosító elemeinkkel a hulladékproblémára hívtuk fel a figyelmet.

Tudtad? Kiállításunkat kölcsön is adjuk!

2. Kisléptékű zöld technológiaként bemutattuk a komposzt vécét, megmagyaráztuk működési elvét, így mindenki megértette, hogyan lehetséges, hogy a komposzt vécének tényleg nincsen kellemetlen szaga. Nagy érdeklődés övezte a technológia ismertetését, és aki akarta, ki is próbálhatta a komposzt vécét. (A PUREGREEN projektben beszerzett komposzt toalettet most kiegészítettük egy kis „vécéházzal”, így rendezvényeken is be tudjuk mutatni a technológiát.)

A tabudöntögető szemléletformálásban segítségünkre volt a híres osztrák építész Hundertwasser is, aki már több, mint fél évszázada használta és népszerűsítette a komposzt toalettet, sőt, nemzetközi kiáltványt is írt a témához kapcsolódóan. Nyitottabb vendégeink ezt is szívesen és mosolyogva olvasgatták. A humorérzék fontos dolog 🙂 !

Tudtad? Komposzt vécét Hundertwasser bécsi lakásában is használt. Ha Te is kipróbálnád, tőlünk kölcsönkérheted!

  1. Változtass  a gondolkodásodon! címmel plakátsorozatot készítettünk, a TinyGreen projekt „A kevesebb zöldebb” szemléletformáló üzeneteivel.

Tudtad? Gondolkodásmódunk rugalmassá tétele kulcsfontosságú (lesz) a klímaváltozás miatt megváltozott körülmények között.

 

  1. A PUREGREEN projekt eszközeinek használatával zero waste módon rendeztük meg a programot. 

Tudtad? Eszközeinket kölcsönadjuk, hogy mások is zero waste rendezvényeket tudjanak tartani, elsősorban a natúrparkban. A zero waste rendezvények megvalósításához kis kézikönyvet is készítettünk, hogy nektek már ne kelljen végigjárni az általunk már felfedezett utat. A kézikönyv ingyen letölthető magyarul és németül.

+1 az együttműködést tanító kooperációs játékunk nagy sikert aratott!

Jó volt beszélgetni az érdeklődőkkel, látni, hogy a nyitottság sok emberben benne van, akkor is, ha ezt sokan nem hiszik el! Hundertwasser szatirikus humora is rávilágított arra a hétköznapi megszokott  abszurditásra, amit az ivóvízzel öblített vécé, a sokszorosára felhígított, és több kilométerre szállított, vegyszerekkel kezelt szerves anyag jelent, miközben termőföldjeink szervesanyag hiányát szintén vegyszerekkel pótoljuk…

Köszönettel tartozunk a natúrpark önkénteseinek a programon való aktív részvételért, ők név szerint: Hegyváriné Ferencné Magdi, Feketéné Ördög Perenna, Bagári Kinga, Bagári Péter, Bagári Nándor, Schrott Alíz, Czeglédy Leona, Sipos Eszter, Vértes Ildikó, Kovács Orsi, Pintér Jázmin, Pálinkás Mónika, Móra Timi, Csenár Márton, Balázs Bori, Varga Vanda, Sebestyén Áron, Horváth Csaba (pakolás), valamint munkatársként és önkéntesként Kovács Katalin Zsuzsanna, Mihalik Péter és Horváthné Korom Zita.

Köszönettel tartozunk a nemzeti park munkatársainak is, akik elfogadták szemléletformáló programunkat, és látva az érdeklődést, reméljük ők is nyitottabbá válnak a természetvédelem és a hétköznapi környezetvédelem tudatosító összekapcsolására!

És köszönettel tartozunk a XODA-nak aki ingyen biztosította a helyi termékként a natúrparkban gyártott szódát!

 

HKZ.