Németországi példa – mit tehet(ne) egy étterem… natúrparki éttermek figyelmébe ajánljuk!

A ZHVG cikkei ZÖLD témákban segítik a tájékozódást. Ez a cikk (is) kicsit elgondolkodtató… Biztos, hogy várnunk kell a jogszabályokra…?

“Németországban nagy változás történt, ugyanis január 1-től életbe lépett a csomagolási törvény 33. §-a, amelynek értelmében kötelesek az eldobható csomagolás mellett újratölthető csomagolást is elérhetővé tenni azok az éttermek és kiskereskedelmi boltok, amelyek egyszer használatos műanyag csomagolást használnak étel vagy ital csomagolására. Ráadásul ezt nem kínálhatják magasabb áron, mint az eldobható fajtát.

A német szabályok egy könnyítést tartalmaznak: a legfeljebb öt alkalmazottat foglalkoztató, és 80 négyzetméternél kisebb értékesítési területű üzleteknek nem szükséges saját újratölthető csomagolást biztosítaniuk, elég, ha elfogadják a vendég által hozott csomagolást. Aki pedig megszegi a szabályokat, akár 10 000 eurós pénzbírsággal is sújtható.”

Olvassátok el a teljes cikket, érdemes!

Reméljük, hogy a natúrparkban is lesz néhány étterem, ami tudatosságban, példamutatásban megelőzi a kötelezően előírtakat…

 

/Hné Korom Zita/