NULLA HULLADÉK NATÚRPARKI HETEK – közös szemétszedés november 5-én

A NULLA HULLADÉK NATÚRPARKI HETEK kezdő szemétszedő bulija indította a sorozatot.

A csemeték nagyon bírták a szalamandrás kisautót.
Meg mindenki nagyon bírta a szalamandrás kisautót…

Szombaton kb. harmincan gyűltünk össze, hogy megtisztítsuk a Pogányok-Cák-Gerebincs forrás-Enikőforrás tengelyt. Az esős péntek után szép őszi időben szedhettük a nedves, évtizedes hulladékot.  Köszönjük! (Igen, jól érzed, irónikusak az előbbi mondatok…)

Mindig érdekes, hogy milyen hulladékot találunk: általában vegyes a felhozatal és mind a 20. századból, mind a 21. század elmúlt húsz évéből, illetve napjainkból találkozhatunk műanyag és fém hulladékkal. Az előbbi időszakokra jellemző anyagok pl. pvc padló, régi, keményebb műanyagból készült fóliák, zacskók. A mostani megmozdulásunkon találtunk  szőlőművelésből, borászatból származó rézgálicot, cukros zacskókkal egy kupacban (Képzelhetitek, milyen érzés volt beszippantani a kékszínű port!), meg a sztár-hulladék, ami mindenhol ott van, az erdőben is, mert kiviszik a kerti hulladékkal együtt: a műanyag kötözőmadzag! Igen, ez megint irónia – mára már nem csak a hulladék jelent rendkívül komoly problémát a természeti területeken, hanem a kerti hulladékkal kikerült idegen növények terjedése, többek között a hazai ökoszisztémákban: https://24.hu/tudomany/2022/11/06/tiszta-amerika-igy-irtjak-a-terjeszkedo-kunsagi-kaktuszt/ 

Az elmúlt évszázadból találtunk még soha el nem bomló műszálas gyerekruhát, cipőket meg egy piros játékkockát, rozsdás motorháztetőt, lábtörlőt és egyéb, rozsda ette vashulladékot, olajos hordót, flakonokat, sőt, cipőpasztát (még használható, fekete színű…), vegyszeres flakonokat és még sorolhatnánk.

A legjellemzőbb “új” szemét az mi volt? Na mi? Igen! A sörös doboz! Felhívjuk a kedves erdőben sörözők figyelmét, hogy az aludoboz lebomlási ideje 50 és 500 év között van, valamint az erdei állatokra nézve veszélyes, mert sérülést okozhat. (Hogy ez miért baj? Mert pl. az őz lábát ha felsérti valami, nem kezeli dr. Bubó, az erdei orvos, hanem elfertőződik és az állat kínok között elpusztul.) Célszerű inkább visszavinni vagy odaadni annak, aki gyűjti – ugyanis pénz jár a visszaváltásáért és maradéktalanul újrahasznosítják. A ma forgalomban lévő aludobozok nagy része újrahasznosított, azonban ez a csomagolás rendkívül környezetszennyező, gondoljunk a vörösiszap katasztrófára.

A sok hulladék ellenére a hangulat tök jó volt és megint sikerült egy nagy erdőrészt megtisztítanunk.

Lényeg a lényeg: NE SZEMETELJ!

Játékunkon pedig itt vehetsz részt: wasteprevention.eu

Részletek a NULLA HULLADÉK NATÚRPARKI HETEKRŐL itt.

Balázs Bori