Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

https://tisztazold.naturpark.hu/zero-waste-naturpark-cikk/

A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, közismert nevén TEKI csodálatos természeti és épített környezetben, a Kőszegi-hegység lábánál, az Árpád tér és a Várkör találkozásánál, több mint 120 éve szolgálja a hozzánk jelentkező diákok szándékát, 2001-től a Magyarországi Evangélikus Egyház a fenntartásában.

Iskolánk régóta igyekszik megfelelni annak a kihívásnak, amit a fenntarthatóság pedagógiája jelent az oktatásban és a nevelésben. Többcélú szakképző intézményként képzési arculatunk része a szakmát ill. az érettségi vizsgát is adó szakképzés a mezőgazdaság-erdészet, a vendéglátás-turizmus és a logisztika ágazatban. Mezőgazdasági technikus, turisztikai technikus, logisztikai technikus, vendégtéri szaktechnikus, lovász, kertész, pincér-vendégtéri szakember, szakács szakmákat oktatunk. Szakmai gyakorlóhelyeink (tanszálló, tangazdaság, tankert, tankonyha, kabinet terem, taniroda) segítik a szakmák színvonalas elsajátítását.

Gimnáziumi osztályunk képzésében a teremtett világ értékeinek megismerése, új tanulási utak is teret kapnak.

Intézményünkben volt először szakterem-rendszer hazánkban. A pedagógiai programunkban kiemelten a 2004/2005. tanévtől kezdve jelent meg az egészség- és környezeti nevelés. A Környezettudatos Szakképző Iskolai Hálózat tagjaként is működtünk. A KEOP 6.1.0. pályázatunkkal a fenntartható életmódot és viselkedésmintákat népszerűsítettük. Megvalósult energetikai pályázatunk (KEOP-2012-5.5.0./B) az iskola energetikai kiadásait is csökkentette.

Egyházi fenntartású intézményünk kiemelt hangsúlyt fektet a teremtett világ élőlényeinek védelmére, a biológiai sokféleség megőrzésére, a fenntartható életmódra: tudatos vásárlás, takarékosság, hulladékmentes életmód, „no waste piknik”. A fenntarthatósági témahéten minden évben részt veszünk. Minden évben írunk ki iskolai természetfotó-pályázatot diákjaink számára. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot az alábbi frakciók szerint: műanyag, papír, veszélyes hulladék (használt elem, elektronikai hulladék), komposztálható lombhulladék, kávézacc, tejfölös poharak. Arra törekszünk, hogy a fenntarthatóság elemei a szakképzés gyakorlatában is megjelenjenek. Szeretnénk abból is hagyományt teremteni, hogy az elsős gimnazista osztály minden tanév elején egy fát ültessen, ezzel is üzenve az utókornak.

Madárodú-telepet, madáritatót és két madáretetőt működtetünk az iskolaudvaron. A tangazdaság lóistállójában műfecske-fészkeket helyeztünk ki. A program elismeréseként a Magyar Madártani  és Természetvédelmi Egyesülettől „Madárbarát iskola” címet kaptunk. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei rendszeresen tartanak előadásokat tanulóinknak illetve a programjaikon is részt veszünk. Az iskolánk által kezelt réten madárbarát kaszálással az itt előforduló értékeket igyekszünk fenntartani (fehér sáfrány, haris). Az Írottkő Natúrparkért Egyesület hulladékgyűjtési akcióiba bekapcsolódunk. A „Miénk itt a rét” program a Madarak és Fák Napja megünneplésére ad alkalmat, amit hazánkban először Kőszegen ünnepeltek Chernel István javaslatára. A Natúrparkkal és Kőszeg Város Önkormányzatával több környezetvédelmi projektben is együttműködünk. A Bersek Általános Iskolában, ami Örökös Ökoiskola az Állatok Világnapján előadásokat és lovas bemutatókat tartunk.

Iskolánk 2018-ban elnyerte az Ökoiskola címet. Ezzel elköteleztük magunkat a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése mellett. Ökoiskolának lenni nem elsősorban egy cím, hanem jó pedagógiai gyakorlat, ami egy minőségi színvonalat képvisel a nevelés terén! A munka soha nem állhat meg, mert mindig újabb kihívások elé nézünk. A jövőben az „Örökös ökoiskola” feltételeinek is szeretnénk megfelelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük