Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium

Intézményünk a varázslatos Kőszegi-hegység lábánál várja tanulóit, hogy természeti, történelmi és kulturális értékekben gazdag környezetben biztosítsa mind a tanulás, mind a szabadidő hasznos eltöltésének feltételeit. Iskolánkat Vas megye legrégebbi gimnáziumaként 1677-ben alapították jezsuita szerzetesek,  majd a piarista rend tagjai oktattak itt. 1815-től egészen az 1948-as államosításig a bencés szerzetesek irányították az oktatást és adtak a hazának több tudóstanárt és jeles tanítványt.

Gimnáziumunk mostani tanulóinak közel fele kollégista. Ők általában kistelepülésekről jöttek, körzeti általános iskolákból. Jelentős a környező megyékből érkező tanulók száma is.

A környezetvédelmet és a lehetőségek megismerését nem külön tantárgyként, hanem minden tudomány részeként, nevelési jelleggel kell elsajátítani!

Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az innovatív környezetkímélő megoldásokra. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a 2013. januárjában sikeresen megkezdett leány- és fiúkollégium épületének energetikai korszerűsítésének projektje. Ennek keretében megújuló energiaforrások használata vált lehetővé. Többek között a napkollektorok által biztosított melegvíz-szolgáltatás és fűtés kiépítése kondenzációs kazánok, illetve hőszivattyús fűtési rendszer beszerelésével. Az időjárási viszonyoknak megfelelően automatikusan változik a fűtési mechanizmus, mely szerint napsütéses időben a napkollektorok; borús időben a hőszivattyú; fagyos, téli időszakban a gázkazánok biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. A kollégiumban kicserélésre került az összes nyílászáró, ezzel rengeteg energia megtakarítására nyílt lehetőség. A fiú-és a lánykollégium épületét hőszigetelő külső vakolattal borították be, ezzel további energiamegtakarításhoz jutva. A 2018/19-es években két nagy sikeres pályázat tette lehetővé, hogy a kollégium után az iskola épülete is megújulhasson. Az épület külső nyílászáróit hő-és zajszigetelő faablakokra cserélték, továbbá megtörtént a pinceszint víztelenítése és szigetelése. A gimnázium épületének tetejére napelemeket telepítettek. A padláson találhatóak az úgynevezett konverterek, amik alkalmassá teszik az elektromos áramot a fogyasztásra, illetve eladásra. A gimnázium egész épületére külső hőszigetelő vakolat, sőt, ahol nem voltak díszítő elemek, oda 15 cm vastag kőzetgyapot-szigetelő réteg került. A teljes hőszigetelést garantálja a padlás egész felületére elhelyezett 2×15 cm-es kőzetgyapot szigetelés. A folyosókon, illetve a tantermekben az addigi korszerűtlen eszközöket LED fénycsövekre, a radiátorok szabályozóit pedig hőszabályozó termoszelepekre cserélték.

Gimnáziumunk tanulóinak elkötelezettsége a környezetvédelem iránt sok mindenben megmutatkozik. A hétköznapokban leginkább nyomon követhető ez a szelektív hulladékgyűjtés ösztökélésében, ami a gimnázium mellett legfőképpen a kollégiumban magas szinten működik, kiegészítve veszélyes hulladékgyűjtéssel.

Gimnáziumunk évek óta csatlakozik a „Te szedd!” mozgalomhoz, továbbá a Világ Legnagyobb Tanórája projekthez és a Fenntarthatósági témahéthez is.

A fenntarthatóság részét képezi a környezetvédelem mellett a természetvédelem. A természeti környezet megóvásának hangsúlyozása történelmi feladatunk is. Magyarországon első alkalommal (1902.03.11) iskolánk egykori tanítványa, Chernel István ornitológus rendezte meg Madarak és Fák Napját a kőszegi gimnazisták bevonásával, így útmutatását méltó módon szeretnénk megőrizni. A Jurisich gimnázium tanítványai ezen a napon tartják az úgynevezett „erdei ballagást”, amikor a gimnázium tanulói közösen kirándulnak az Óház-kilátóhoz. Itt a végzős osztályok egy jó hangulatú műsor keretében elbúcsúznak nemcsak a tanároktól és diáktársaktól, hanem Kőszeg hegyeitől és erdőitől. A program részeként minden évben új facsemetével gyarapodik a gimnázium kertjében található Végzősök-ligete. Ezzel is szeretné iskolánk felhívni a tanulók figyelmét környezetünk megóvásának fontosságára, hogy a jövendőbeli Jurisichosok is megtarthassák ezt a hagyományt.

A 2019/20-as tanévben intézményünk csatlakozott egy országos faültető akcióhoz (Ültess fát és olvass alatta könyvet!), ami a klímaváltozás és a környezettudatosság jelentőségét próbálta hangsúlyozni. A programok két helyszínen, párhuzamosan zajlottak a környezettudatosságot és a művészetet ötvözve. Egyrészt kiállítás nyílt a kilencedikes évfolyam munkáiból, aminek középpontjában a globális felmelegedés állt, továbbá az iskola udvarán a gimnázium kamarakórusa énekelt egy dalt a természetről, miközben elültették a 10. osztályos diákok a „könyvtárfát”.

 

(Az intézmény bemutatása a tanítványainkból álló „EVOLURKÓK” csoport által készített fenntarthatósági stratégia részeként készült.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük