Sokkoló akció

A sokkoló akciónk valóban megizzasztott minket: egyrészt számunkra is megdöbbentő, hogy még mindig ilyen mennyiségű szemetet találunk, másrészt a szervezés sem ment egykönnyen.

A vegetáció megindulása előttre terveztük az eksönt, de sajnos április 9. esős nappá sikeredett. Így elképzelhető, hogy a fűben, bokrok alján még mindig lenne mit szedni.

A ballagás is az új időpontunkra esett, viszont a stájer tavaszi nagytakarítás május hatodikáig tart, de akkor meg a MIÉNK ITT A RÉT van…

Na  de egy szó mint száz, minden rosszban van valami jó: április 30-án gyönyörű idő volt, mellettünk sörmajális sok résztvevővel meg egyszerhasználatos edényekkel… (no comment)

Fő vendégeink: Dr. Ingrid Winter, Steiermark Tartományi Kormány Hulladék és Erőforrás Ügyosztályának vezetője,  Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetője, Schrott Tamás, az Írottkő Natúrpark Egyesület elnöke, partnerünk az ARGE Müllvermeidung munkatársa, Ulrike Kabosch és a kőszegi Városgondnokság munkatársa, Markovics Emőke is részt vettek mind a délelőtti szemétszedésen, mind pedig a Fő téri akción.

Ezúton is köszönjük nekik és a sok önkéntesnek, egyesületeknek, akik ezen a napon és az elmúlt egy hónapban szedték a szemetet és azon dolgoztak, hogy a sokk meglegyen.

Itt szeretnénk kifejezni köszönetünket a nemzeti park munkatársainak, illetve a szalamandrás kisautó tulajdonosának, Faragó Andrásnak,  hogy lehozták a szemetet.

A hulladékgyűjtés több helyszínen történt: vendégeinkkel a Hörmann forrás-Írottkő szakaszt tisztítottuk. Itt Balázs Bori “ősploggingos” plogging bemutatót is tartott, nem véletlenül keltette fel a legnagyobb hazai kereskedelmi televízió, az RTL klub érdeklődését...  (De mi is az a plogging? ) A kőszegi bringások a Hétforrásnál szedtek, az Óháztetőnél és a Kálvárián civil önkéntesek, köztük a megyei “zöldhatóság” munkatársai. A Szabóhegyen a Szabóhegyért Egyesület hozott össze elképesztő mennyiségű zsákokat, a kőszegi triatlonosok még hetekkel ezelőtt az Andalgót hulladékmentesítették, a Jurisich Gimnázium tanulói pedig a szőlőhegy-József-forrás térséget.

Illés Péter, az akció főszervezője jó néhány autógumival, egy hűtővel, fáradt olajos hordóval és néhány tévével emelte a szemétkupac fényét, amelyeket vízirigó ellenőrzései során, jártában-keltében a Gyöngyös partján talált.

A Fő téri akciót a Kőszegi Tücskök nyitották meg hegedűvel és műanyagzenével. Egy flashmob-bal is megörvendeztették a közönséget: az “Én elmentem a vásárba” kezdetű dalt átköltötték a gyerekek és bevontak minket is az éneklésbe: “Én elmentem az erdőbe kis zsákkal, jól megszedtem sok szeméttel, tíz zsákkal. Vigyázz az erdőre most, ne szemetelj kérlek szépen, hogy legyen még holnapod!”

A zenés megnyitó után sajtótájékoztatót tartottunk  többek között a Szombathely TV, az RTL Klub és az ORF Steiermark jelenlétében. Az ORF Burgenald telefonos interjút készített Illés Péter ötletgazdával,  főszervezővel. Ennek részeként a meghívott vendégek bevonásával megkezdtük a rengeteg szemét helyes szelektálását, hiszen az akció egyik célja annak bemutatása volt, hogyan kell helyesen gondoskodni a hulladékunkról. A másik, még fontosabb cél pedig a hulladékmentesség terjesztése és a tudatosodási folyamat elindítása. Kreatív, hulladékokból összeállított felirattal hívtuk fel az akcióra a figyelmet: “A LEGJOBB HULLADÉK AZ, AMI NEM IS KELETKEZIK!” és  olvashatták mottónkat is : “A VÁLTOZÁS VELÜNK KEZDŐDIK!”

Péter az akció megálmodója és főszervezője

Zita a kreatív

Bori a plogging-felelős

PUREGREEN

Képgaléria az eseményről