Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Projektpartnerünk, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fő tevékenysége az erdő- és vadgazdálkodás, illetve ezekkel összefüggő közjóléti és turisztikai szolgáltatások. Utóbbiak keretében tudunk velük hulladékgyűjtési és oktatási akciókban együtt működni.

Honlapjuk szerint a társaság 100%-ban állami tulajdonban lévő részvénytársaság, 1992. január 1. napjától működik önálló vállalatként.

Érdekes adalék, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. logójában lucfenyőgallyat és tölgylombot láthatunk, melyek a vasi erdészek által kezelt erdőket jelképezik. Az erdőállományok fafaj összetétele igen változatos. Az erdőterület 37%-át fenyő, elsősorban erdei- és lucfenyő borítja. A lombos fafajok közül a tölgyek 30% elegyarányt képviselnek, melyet a cser (10%), a gyertyán (8%), a bükk (7%), az akác (5%), egyéb kemény- (2%) és lágylomb (1 %) követ. A természetszerű erdőkezelés előtérbe helyezésének eredményeként, zömmel a fenyők rovására növekedett a tölgyek aránya. A teljes gazdálkodási területen jelentkezik a lucfenyvesek szúkárosítás következtében történő pusztulása. A kitermelt lucosok felújítása elsősorban tölgy, vagy erdeifenyő célállománnyal történik.

Ez az irány az erdővédelmi és a megváltozott termőhelyi viszonyok szempontjából is kedvező, mert a sokféle fából álló erdők ellenállóbbak egyes kártevőkkel szemben, míg az egyfafajos fenyőerdők nagyon sérülékenyek.

Természetvédelmi korlátozás alatt 14 342 ha terület áll (31%). A fentiekkel részben megegyezően 18.158 ha Natura 2000 terület (39 %) lett kijelölve a Társaság kezelésében lévő erdőkből. Ezeken a területeken különböző természetvédelmi korlátozások mellett lehet csak az erdőgazdálkodást folytatni. Jelentős területeken nem végezhető fakitermelés és szinte mindenütt időtartambeli megszorításokkal találkozunk. Egy-egy védett vagy fokozottan védett állat- vagy növényfaj előfordulása esetén speciális előírásokkal kell számolni.

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

9700 Szombathely, Saághy István u. 15.
www.szherdeszet.hu