Tisztítsuk meg az erdőt! (május végi akciónk)

Mi lehetne más jobb elfoglaltsága az embernek egy szép, napsütéses szombat délután, mint mások szemetét összeszedni!?

Számos kiránduló rója a Kőszegi-hegység túraútvonalait. Marad-e utánuk hulladék? Többnyire nem, mert a turisták többsége már tiszteletben tartja az elvet: „Védd az erdőt! Vidd haza a szemetedet!”puregreen

A kőszegi Írottkő Natúrparkért Egyesület Interreg Ausztria-Magyarország Program  PUREGREEN projektjének keretében koordinált közös akcióban április végén erdei hulladék gócpontokat tártunk fel.  Most, május végén ezeket számoltuk fel.  E nélkül hosszú ideig (évszázadokig) terhelte volna az erdőt az alkalmi lakóhelyéül választó személyek által hátrahagyott hulladékkal. Szerencsére akadtak a natúrparki és a „Tisztazöld” gondolkodást magukénak valló hasonló gondolkodású személyek és csoportok, akikkel együtt nemcsak könnyebbé és hatékonyabbá vált a munka, hanem jó csapat is kovácsolódott, mondhatni jó kedvvel végeztük az önként vállalt feladatot. A hegység Andalgó fölötti három pontján az erdőben összeszedett szemetet juta zsákokban vittük le a túraútvonalra (ezek nem szakadtak ki a cipelés közben :))   és raktuk ott le műanyag zsákokba átcsomagolva. puregreen tisztazöld

A szemetes „szálláshelyeken” takarók, bőröndök, tucatnyi táska, edények, székek, CD-k és CD lejátszó, rengeteg könyv és műanyag hulladék „hirdette” az ember jelenlétét. Összesen 20 zsáknyi és még sok bőröndnyi szemetet szedtünk össze. A csapat tagjai voltak: Balázs Borbála, Szabó Imre, Zsigmond és Panni, Colics Zsanett és Horváth Gábor (Zöldülők), Bakos Márton, Horváthné Korom Zita (INE), Horváth Csaba, Illés Péter, Kovács-Lukács Renáta, Kóródi Blanka (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság).

Az első gócpont előtte-utána:

 

Köszönet érte mindenkinek!

A túraútvonalra lehordott hulladék elszállítását a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vállalta, külön köszönjük Ferenczi Tamás  és Varga László közreműködését!

Felemelő érzés volt az, ahogy hulladékmentesen, tisztán és zölden, eredeti állapotában festett az erdő az akció után. Bízunk benne, hogy a jövőben nem lesz ilyen feladatunk, mert senki nem hagy hátra hulladékot az erdőben!

Illés Péter