Van olyan tükör is, amiben az látszik, mi hiányzik nagyon 1. rész

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Friedrich Hebbel Es gibt auch Spiegel, in denen man erkennen kann, was einem fehlt.”

Mi most belefutottunk egy ilyen tükörbe és azt hiszem nyugodtan elmondhatom a graz-i tanulmányút összes résztvevője nevében, hogy óriási élményekben volt részünk – ezek azonban rávilágítottak arra, hogy mennyire hiányoznak itthon azok a támogató rendszerek, amelyekbe Grazban bepillantást nyerhettünk.

Abban a pillanatban, hogy határt léptünk, megváltozott a táj: az utóbbi években Burgenlandból eltűntek a monokultúrás szántóföldek és kialakult egy Provence-i táj, mint egy sokszínű kockás kendő. Már több éve léteznek a biodiverzitás-területek az utak mentén. Ebben az évben pedig nagy számban megjelentek az éppen parlagon lévő parcellákon a tudatosan létesített rovarlegelők. Mindebből látszik, hogy Ausztria nem most lépett a klíma-  és természetvédelem útjára.

Első helyszínünkön azonnal ki is derült, mióta folynak a hulladékmentes-projektek: a Caritas adományválogató és javító üzeme az általuk működtetett reuse-shopokkal (ez egy antikvárium és secondhand üzlet keveréke; reuse azt jelenti újrahasználódó) együtt 30 éves múltra tekintenek vissza. Az üzem is és az üzlet is önfenntartó, a boltból és egy nagyon érdekes szolgáltatásból tartják fenn magukat – vállalják a maguk által helyreállított, használt bútorokból irodák, tárgyalók berendezését. A dolgozók kisebb része alkalmazott, nagyobb része pedig civilszolgálatát töltő önkéntes vagy a munkaügyi központ által kiközvetített munkavállaló. A projektben nagyon fontos a szociális vonal, hiszen az adományozáson túl értelmes és hasznos munkahelyeket teremt.

Az adományválogató berendezés:

Többek között ilyen szekrényekben tárolják az adományokat. Maga a berendezés is céges adomány:

A bútor-felújító műhely

Ajtókból asztalok – minták:

Az elektronikai műhely

Ezek a képernyők valaha valahol valamit reklámoztak. Vagy talán jegykiadó automaták lehettek? Itt éppen átalakulóban vannak egy művészeti projekthez és Graz főpályaudvarán installálódnak nemsokára:

Éjjeli szekrényke, háttérben a greeneration egy lelkes képviselőjével.

Figyelünk Johnra, a vezetőnkre:

Úton a tárgyalóba:

A pamut környezeti hatásai (elárulom: nem jók)

A Caritas bevételei:

Természetesen a tárgyaló is saját készítésű:

Ez pedig az egyik graz-i Carla (CAritas-LAden, ami Caritas-boltot jelent). Itt jó állapotban lévő használt cuccokat lehet kapni – minden van, amire csak vágyunk és olcsón. Ne vegyél újat, ha szép és jó a régi is!

 

Innen indultunk partnerünkhöz, aki nagyon érdekes és tanulságos előadásokat szervezett nekünk. De erről majd legközelebb…