Van olyan tükör is, amiben az látszik, mi hiányzik nagyon 2. rész

A Caritas válogató üzemének és boltjának megtekintése után partnerünk elektromos bicaján elnavigált minket a telephelyére. Itt vártak ránk az érdekes és tanulságos előadások … és a vegetáriánus hideg ebédünk. No, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az első előadást partnerünk munkatársa, Ulrike Kabosch tartotta Graz repariert vagyis Graz szerel címmel.

Graz város támogatásával három éve fut ez a projekt, amely egyben része a város hulladékelkerülő és -csökkentő programjának: kiépítik a szerelőműhelyek és Repair-kávézók hálózatát, összekötik a polgárokat és a szolgáltatókat, és minőségellenőrzést is végeznek. A projekt céljai között vannak a komoly anyagmegörző javítások kivitelezése, a termékek tartósságának növelése, a természet és az erőforrások kímélése, munkahelyteremtés és nagyon FONTOS: helyi értékteremtés.

Érdekes adatokat ismerhettünk meg:

  • pillanatnyilag 56 tagja van a hálózatnak
  • a graz-i egyetemen diplomamunkák készülnek a projektről
  • az egyes műhelyek számára komoly bevételi forrást jelentenek a javítások (bicikli: 80%, háztartási gépek 69%)
  • a csatlakozó műhelyek kötelezik magukat a javításra: amíg lehet, javítják és nem adnak el helyette újat
  • 2016 óta a város támogatást ad az elektronikai cikkek javítására: az ár 50%-a maximum 100 Euróig háztartásonként – miért? A szemét nagy részét az elektromos hulladék teszi ki.
  • 2022-től állami támogatás lesz.

Természetesen az élet nem habostorta és akad egy csomó kihívás is:

  • kevés munkaerő, szakember
  • átlagban 11,25 hónapig keresik a műhelyek a megfelelő szakembert

Mindent összevetve fiatal kora ellenére a projekt egyre több eredményt ér el és egyre többen ismerik meg és használják ki a javító szolgáltatásokat Grazban.

Az első előadás után ebédszünet következett. Mint zöldgondolkodású puregreen-esek azt tartjuk, hogy ahol lehet, csökkentsük a hulladékot és az ökológiai lábnyomunkat és támogassuk a helyi embereket. Ezért az hidegtálat egy vegetáriánus catering cégtől rendeltük, amelyet két graz-i nő működtet.

Evés után folytatódott a workshop két szintén igen érdekes előadással, amelyeket Dr. Ingrid Winter tartott.

Der große steierische Frühjahrsputz  című előadás a stájer tavaszi nagytakarítási akcióról szólt, amit 2008 óta szerveznek Steiermark tartományban. Az akció tartományi szintű, szervezője a stájer tartományi kormány hulladék- és nyersanyaggazdálkodási osztály: biztosítják a pénzügyi kereteket és az eszközöket, megszervezik, összekötik a résztvevőket a megfelelő online felületen. Az akció egyben jótékony verseny is, amelyet egy ORF-es televíziós műsor zár le eredményhirdetéssel és a résztvevők méltatásával.

Az eddig 13-szor megrendezett stájer tavaszi nagytakarítás alkalmával 2,3 millió kiló szemetet szedtek össze. Ki tudja, ez hány tonna? Egyéb adatokat is felmérnek minden akció után, például a hulladékfajták előfordulását vagy hányan vettek részt.

Nagyon fontosak a figyelemfelkeltő kampányok:

Az utóbbi években az akció elhagyta nem csak a tartomány, de az ország határait: már bonylolítottak sikeres akciót az stájer-szlovén határon is.

További információk a stájer tavaszi nagytakarításról itt elérhetőek.

Végül elérkezett az az előadás, amit szerintem titkon mindenki várt: G’scheit feiern vagyis Okosan bulizni/Okosrendezvény – hogyan lehet hulladékmentesíteni egy rendezvényt? A projekt 2001, azaz kétezeregy óta folyik. Immáron húsz éve, amin azt hiszem mindenki meglepődött.

Az okosrendezvény lényege, hogy hulladékmentes legyen, ezért a következő kritériumoknak kell megfelelni: többször használatos edények és evőeszközök használata, regionális alapanyagokból készült élelmiszerek kínálása, ha nem megy a regionális, akkor fair trade kereskedelemből származó alapanyagok, illetve környezetkímélő szállítmányozás. Az a rendezvény, ami teljesíti a feltételeket, használhatja a projekt logóját.

A zöld rendezvényhez bérelhetők különböző eszközök, mint például textil napernyők és terítők, de a legnagyobb kúlság: a mobil mosogatókocsi.

Ennek a projektnek köszönhetően a graz-i rendezvények hulladéktermelését 90 %-kal sikerült csökkenteni. (Az elmúlt húsz év alatt egy Sziget Fesztivál vajon hány tonna szemetet termelhetett?) Covid előtt évi 200 okosrendezvényt tartottak Graz-ban és környékén.

Az előadások után felekerekedtünk, hogy megnézzünk néhány gyakorlati példát. De erről majd a harmadik részben…

Balázs Borbála