VAN OLYAN TÜKÖR IS, AMIBEN AZ LÁTSZIK, MI HIÁNYZIK NAGYON 3. RÉSZ

Szóval, a gyakorlati példáknál tartottunk. Buszra pattantunk és bementünk Graz belvárosába. Első célunk egy csomagolásmentes bolt volt.

Egy nem akármilyen csomagolás mentes bolt: a legtöbb termék vagy regionális termelőktől vagy hazai termelőktől vagy, ha messziről jött áruról van szó, akkor fair trade kereskedelemből származik, bio minőségben. Ezt is és a bolt működését itt mutatja be éppen az egyik alkalmazott:

Apropó alkalmazottak: fiatal nők, akik a vevő minden kérdésére tudnak válaszolni, ami csak felmerülhet egy csomagolásmentesen vásárlóban: honnan származik, milyen csomagolásban érkezett, kik állították elő vagy ki termelte…

Az üzlet alapterülete L-alakú, de négy térre van osztva: A bejárat mellett találhatók a tisztítószerek (1), onnan nyílik az élelmiszeres (2) és tisztálkodószeres tér. Az L másik szárában pedig egy kávézó (3) és egy ruhás részleg (4) bújik meg. (A kávézót tényleg nem vettem észre.) Ebből az elosztásból és a bolt kis alapterületéből látszik, hogy a nagy áruházak és plázák kora lejárt – ilyen kis alapterületen, aminek a fenntartása lényegesen olcsóbb, illetve maga az épület sem új, hanem … újrahasznosított – minden kapható, amire szükség van.

  1. A tisztítószerek mind környezetbarát, ásványi és növényi alapanyagúak.

2. Főleg tartós élelmiszereket kínálnak, amiket egy nem-csomagolásmentes boltban csak műanyagban, esetleg papírban tudunk megvenni.

Upsz, ez pont a csokis rész…

Keresd a kézi malmot!

Balra kávé, jobbra ruházat

3. A fent látható gyümölcsök-zöldségek és a kávézóban kapható kávé mind fair trade kereskedelemből származnak, ami azt jelenti, hogy egy távoli ország (kontinens) helyi termelőjétől beszerzett áru előállítása nem kizsákmányoló munka eredménye, hanem mind a termelő, mind az alkalmazottai, mind a kereskedő a számára megfelelő fizetést kapja a munkájáért. Az áru szállítása természetes eredetű csomagolásban történik, pl. papírdoboz, jutazsák. Igen, messziről jön – akkor mondj le a kávéról… 😉

4. A ruházat természetes alapanyagokból készül és kézzel készített egyedi darabokról van szó. Igen, az meg drága, viszont ha meggondoljuk, hogy a fast fashion vagyis a gyorsdivat következményei nem csak beláthatatlanok, de sokkal-sokkal drágábbak, akkor talán meggondoljuk, mit veszünk inkább. Ha muszáj egyáltalán új ruhát vennünk…

Hogyan történik a vásárlás egy csomagolásmentes boltban?

Közvetlenül a bejárat mellett található egy mérleg. Azon kell lemérni az általunk hozott csomagolást. Ha nem hoztunk magunkkal, akkor vehetünk a mérleg alatti polcokról különböző méretű befőttes üvegeket és legközelebb visszahozzuk vagy újra használjuk.

Tehát:

  1. Lemérem a dobozt:2. Ráragasztom a súlyát:

2. Megtöltöm:

4. A kasszánál lemérik a teli dobozt, kivonják belőle a súlyát, én pedig fizetek:

5. Boldogan kijövök a boltból a csomagolásmentes, keveset utazott csokimmal:

A falakon minden információ elérhető, kizárt, hogy elrontsunk valamit. Ez itt a fentiek menete szimbólumokkal:

A boltot stílszerűen Das Dekagramm-nak nevezték el. Másik boltjukban, a Das Gramm-ban regionális termékeket, zöldséget és gyümölcsöt, tejtermékeket is lehet kapni.

zero waste bolt után átbattyogtunk egy másik nagyon érdekes üzletbe. Útközben partnerünk, Berthold Schleich városnézést is tartott nekünk.

Steiermark tartományi parlamentje ebben az épületben ülésezik Grazban:

A tartományi parlament udvarán ez az orrát befogó ördögszobor ücsörög elegánsan. Vajon mire gondolhatott a szerző?

Néhány girbe-gurba kanyar, a csoportom elvesztése és csodálatos megtalálása, valamint egy szerencsésen elkerült villamos általi gázolás után megérkeztünk a tanulmányút utolsó helyszínére, a ‘s Fachl nevű üzletbe. A képen az üzletvezető magyarázza nekünk, hogyan működik ez a franchise rendszerű üzlet.

A német das Fach szó többek között fakkot, polcrészt is jelent. A TERMELŐ (a kereskedő ebben a rendszerben kimarad a láncolatból) kibérel az üzletben egy vagy több fakkot, így:

Ő, vagyis a TERMELŐ megállapítja az árat és annak 90%-a az övé marad, 10%-a pedig az üzleté. A számlát a termelő állítja ki a bolt felé és az eladáskor levonódik a 10%. Külföldi termelőket is várnak, de ezek számára egyelőre kihívást jelenthet a hazai adóhatóságuk – minden félnek érdeke, hogy hazai termelők kijussanak külföldi piacra, ezért ezek a speciális helyzetek még megoldásra várnak.

Ha belépünk egy s’Fachl boltba – erre vezetőnk is figyelmeztetett – készüljünk fel a zsúfoltság érzetére és a vizuális ingerek áradatára. Nagyon sokféle áru található kis helyen, úgyhogy egy ilyen üzleten nem lehet csak úgy átszaladni és gyorsan mindenfélét bedobálni a bevásárlókosárba. A vásárló térben és időben rákényszerül, hogy visszavegye a tempót és összpontosítsa a figyelmét, ezáltal hirtelen tudatosan KELL vásárolnia.

Itt mindenki jól jár:

  • a vevő, mert minden szempontból fenntartható módon minőségi termékekhez jut,
  • a termelő, mert a haszon nála marad, ami többek között segíti, hogy fenntarthatóan üzemeljen, termesszen.
  • az üzlet, mert nyeresége is képződik és szociálisan hasznosan és fenntarthatóan működik.

Nagyon sokat tanultunk és nagyon jól éreztük magunkat. Ezért várjuk szeretettel az érdeklődőket a tavaszi lakossági Puregreen-tanulmányútra Grazba.

A boldog Puregreen-munkacsoport a látottak és hallottak hatása alatt.

 

Tisztazöld üdvözlettel:

Balázs Borbála