Zero waste gyorstalpaló kezdőknek – Ambrus Angelika tollából

Manapság egyre inkább hallani a Zero Waste életmódról, annak jelentőségéről. De mit is jelent valójában?

A hulladékmentes életmód megálmodója a Kaliforniában – két kamasz fiával és férjével – élő, tudatos és elkötelezett Bea Johnson. Ő állította fel a Zero Waste életmód 5 alapelvét, ami jelentősen meghatározza életüket, mégpedig úgy, hogy egy év alatt mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek összesen.

Íme az 5 alapelv, amihez tartanod kell magad:

 1. utasítsd vissza
 2. csökkentsd
 3. használd újra
 4. hasznosítsd újra
 5. komposztáld

Ez így elsőre elég bonyolultnak tűnhet, már-már azt hisszük, hogy lehetetlen. Azonban a világon már Bea Johnson családján kívül is többen bebizonyították, hogy megfelelő odafigyeléssel és határozottsággal igenis lehet ezt az életmódot profi szintre fejleszteni, és csaknem nulla szemetet termelni. Ehhez rengeteg segítséget nyújthat Bea Johnson: Zero Waste otthon, avagy kevesebb hulladék, egyszerűbb élet című könyve, amit véleményem szerint mindenkinek el kellene olvasnia.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Ha esetleg kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld milyen is hulladékmentesen élni, vannak dolgok, amiket mindenképpen tisztázni kell előtte.

Első, és legfontosabb a fokozatosság. Sajnos, manapság egyre többen szenvednek klímaszorongással. Ez az újonnan kialakult ökológiai témák köré szerveződő szorongásos betegség leginkább a fiatal, reményvesztett korosztályt érinti, akik aggódnak a jövőjük miatt, és kevésnek érzik magukat a Földünk megóvásához. Ha Te is hasonlóképpen érzel, és tenni szeretnél a fenntartható életért, akkor ez az életforma pont Neked való, de ne akarj mindent a legelején egyik napról a másikra megváltoztatni. Hidd el, azzal csak ártasz magadnak és a környezetednek is. Ugyanis a hirtelen változás miatt esélyes, hogy elveszíted a motivációdat és az érdeklődésedet, vagy belefáradsz a túlzott óvatosságba, és éppen az ellenkezőjét éred el vele, amikor akár izgalmas, kihívásokkal teli is lehet az életmód átalakítása.

Hogyan kezd el bevezetni a mindennapjaidba a Zero Waste szokásokat, hogy sikeres legyen?

 1. Inspirálódj!

A mai világban mi sem egyszerűbb annál, hogy a közösségi oldalak, blogok és az internet segítségével bármely témába beleáshatjuk magunkat, és így rengeteg új dolgot tanulhatuk, és ötleteket meríthetünk. Mielőtt elkezdenéd beiktatni a különféle szokásokat az életedbe, mindenképpen ajánlom, hogy vess egy két pillantást olyan környezetvédelmi aktivisták munkáira, megnyilvánulásaira, posztjaira, amik hasznosak lehetnek számodra, továbbá rengeteg film, dokumentumfilm áll rendelkezésedre, hogy minél többet megtudhass a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatban. Ezek felerősíthetik benned a vágyat, hogy még inkább belevágj az életmódváltásba, és ezzel te is a zöldülő emberek sorába állhatsz.

Akik engem inspiráltak:

 

 1. Kis lépés neked, hatalmas lépés a Földnek!
 • Kezdetben próbáld meg megszüntetni, minél inkább elkerülni az egyszer használatos műanyagokat. Erre egy tökéletes módszer, ha beszerzel magadnak egy strapabíró, fenntartható kulacsot; evőeszközöket; fém/bambusz szívószálat; go-to kávéspoharat, újraszalvétát stb… Így nem fog fájni a szíved, amikor legközelebb elvitelre kéred a kávét, mert büszkén odanyújthatod az eladónak a saját poharadat – “elnézést, ebbe kérném” – , és természetesen minden ital vásárlásnál hozzá kell tenni, hogy “szívószál nélkül, legyen szíves”, mert sokszor reflexből, mindenbe, de tényleg mindenbe beledobják a szívószálat teljesen feleslegesen.

 • Neked is megsajdul a szíved, amikor azt látod, hogy tömve tele van az emberek keze a bevásárlóközpontokban zacskókkal? Sokszor képesek vagyunk a kényelem szempontjából mindent belehúzni egy műanyag tasakba, amikor az szükségtelen lenne. Őszintén bevallom, nem szerettem vásárolni menni, mert mindig az lett a vége, hogy elment az életkedvem a sok-sok műanyag láttán, azonban ez már egy jó ideje megváltozott, amióta beszereztünk vászonzsákokat és szütyőket. Mi már másképp el sem tudjuk képzelni a vásárlást. Mindegyik szütyőnek meg van a maga szerepe, vannak zöldséges, gyümölcsös és pékáruknak való zsákjaink. Természetesen nem lehet az ember mindig tökéletes. Sajnos előfordul, hogy valami előre be van csomagolva (kiwi, uborka, vagy a pékáruk a járványhelyzet miatt), és olyankor kénytelenek vagyunk “bűnözni”, de leszögezném, hogy nem szabad túl szigorúnak lenni magadhoz, mert ez nem a tökéletességről szól, hanem a fejlődésről, és a tenni akarásról.
Processed with Focos
 • Egyre nagyobb az érdeklődés a csomagolásmentes boltok iránt is. Nézz körül, hogy a környékeden nincs-e esetleg egy olyan bolt, ahol otthonról hozott befőttesüvegbe vásárolhatsz. Érdemes benézni, mert nagyon sokszor még olcsóbban is beszerezhetünk egy-két dolgot, így a pénztárcánk és a Föld is fellélegezhet.

A Natúrpark közelében a legközelebbi ilyen bolt Szombathelyen van, Király u. 13 alatt, Kamra néven. Továbbá Kőszegen a Győrvár Tejivó és Tejboltban lehet saját befőttesüvegekbe kimérten kérni túrót, tejfölt stb…A járványügyi helyzet most nem teszi lehetővé, de egyébként a csepregi Zalacoban is lehetőség van erre.

 • Itt a tavasz, jön a jó idő. A járvány miatt legtöbbünk egész álló nap a képernyő előtt raboskodik, ami valljuk be nem valami egészséges. Kikapcsolódásként feltétlen ajánlom, hogy új hobbiként iktasd be a kertészkedést. El sem tudod képzelni mennyi mindent meg lehet termeszteni otthon is. Ezzel rengeteg pénzt, zacskót (!) spórolsz meg, arról nem is beszélve, hogy mennyire jó és felemelő érzés a Te saját paradicsomodba beleharapni…hidd el teljesen más íze lesz mint a boltinak. Az sem probléma, ha nincs kertetek, mert manapság annyi praktikus módszer van arra, hogy hogyan lehet ablakban, illetve balkonon gond nélkül felnevelni egyes növényeket. Kutakodj, olvass, meríts ötleteket, biztos vagyok benne, hogy élvezni fogod.

 

 • Végül, de nem utolsó sorban jöhet a komposztálás, ami egy olyan újrahasznosítási folyamat, ami az egyik legtermészetesebb dolog a háztartásunkban keletkező szerves hulladék megszüntetésére. A komposztálással jelentősen csökkenthetjük az üvegházhatású gázok mértékét, mert több szén kerül vissza a földbe, kevesebb szén-dioxid a levegőbe. Továbbá sem jelent gondot, ha nincsen kertetek, mert már pofon egyszerűen komposztálhatunk a lakásban is konyhai komposztálóknak köszönhetően, ami kis helyen is elfér.

 

Természetesen még rengeteg olyan módszer van, amivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, de egyenlőre itt ez a kis ízelítő. Bízom benne, hogy kedvet kaptál ahhoz, hogy elfogadod a kihívást, és velünk tartasz a zöld úton. Mert együtt mindenre képesek vagyunk.

 

Ambrus Angelika