Zero Waste Natúrpark Munkacsoport

munkacsoport tagok szervezet  beosztás
Schrott Tamás Írottkő Natúrparkért Egyesület elnök
Horváthné Korom Zita Írottkő Natúrparkért Egyesület projektmenedzser/geológus
Keszei Balázs Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium igazgató/biológia tanár
Illés Péter Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium biológia tanár
Ambrus Angelika gimnáziumi tanuló “Z generáció”
Tóth Huba gimnáziumi tanuló “Z generáció”
Bencsics Attila Vas Megyei Kormányhivatal (Agrárügyi és Környezetvédelmi
Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály)
osztályvezető
Radányi Zsuzsanna Vas Megyei Kormányhivatal (Agrárügyi és Környezetvédelmi
Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály)
hulladékgazdálkodási szakügyintéző
Kóródi Blanka Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelő
Rezner Hajnalka iASK fejlesztési és pályázatkezelési referens
Varga László Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei iskolai referens
Varga Péter Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti, természetvédelmi és
pályázatkezelési csoportvezető
Básthy Béla Kőszeg város polgármester
Ferenczi Ivett Kőszeg város ügyintéző
Kondor Imre Kőszegdoroszló zöld civil (erdészmérnök )
Csordás Csaba Velem zöld civil (környezetvédelmi szakember)
Ziskó Balázs kerékpárosok zöld civil
Rieglerné Pimmer Izabella Bozsok zöld civil
Takács Péter Kőszegszerdahely polgármester
Tóth Szabolcs Cák polgármester
Májerhoffer Attila Kőszegpaty polgármester
Horváth Zoltán Csepreg város polgármester
Albert Mónika Lukácsháza képviselő
Balázs Borbála zöld civil zöld civil
Horváth Gábor zöldítők zöld civil
Kovács-Lukács Renáta zöld  civil és Kőszegdoroszló zöld civil
Rákóczi Judit  zöld civil zöld civil
Kóthy Zsuzsanna Szabóhegyért Közösen Egyesület zöld civil
Bagári Péter zöld civil zöld civil
Engelbert Kenyeri Geschriebenstein Natúrpark Obmann Naturparkverein Rechnitz/elnök
Katharina Schabl Geschriebenstein Natúrpark Biodiversitätsexpertin /biodiverzitás szakértő
Sonja Kramelhofer Geschriebenstein Natúrpark Kräuterpädagogin/gyógynövénypedagógus
Berthold Schleich ARGE Geschäftsführer/vezérigazgató
Johann Janisch  Burgenländischer Müllverband Geschäftsführer/vezérigazgató
Martina Jauck Burgenländische Landesregierung
Abteilung 4 – Ländliche Entwicklung, Agrarwesen und Naturschutz
Hauptreferat Natur-, Klima und Umweltschutz
Hauptreferatsleiterin/osztályvezető
Stefan Weisz Feuerwehr Rechnitz FF Rechnitz Kommandant/tűzoltó parancsnok
Vera Tangl Neue Mittelschule Rechnitz Schuldirektorin/ iskola igazgató
Manuela Müller Naturparkschule Rechnitz Schuldirektorin/ iskola igazgató

Bemutatkozások:

Illés Péter

A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium biológia szakos tanára vagyok. Agrármérnökként szakmai tantárgyakat is tanítok. Iskolánkban koordinálom az ökoiskolai feladatokat. Pedagógiai munkámon túl szabadidőmben madártani kutatásokkal, a tízlábú rákok vizsgálatával foglalkozom. Gyűrűzés-vezetőként részt veszek a tömördi Actio Hungarica és a CES madárgyűrűzési programokban és egyéb madártani kutatásokban, természetismereti táborokban. A BISEL (biotikus index alkalmazása az oktatásban módszerrel rendszeresen vizsgálom a Gyöngyös-patak állapotát. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság megbízása és egyéb felkérések alapján kutatói feladatokat látok el állattani témákban. Rendszeresen járom Kőszeg és környéke természeti területeit. Kutatásaimról szakmai folyóiratokban jelennek meg írások. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek 1978. óta vagyok tagja. Kőszeg város képviselő-testülete Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottságának külsős tagja vagyok.

Keszei Balázs

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója, biológia, kémia és környezetvédelem szakos tanára vagyok. Az oktató-nevelő munkámon túl az elmúlt 30 évben felkérések alapján kutatói, szakértői, szakdolgozat és pályamunka bírálói feladatokat láttam el a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, a Nyugat-magyarországi Egyetem (Sopron, Szombathely), a Pannon Egyetem (Veszprém, Keszthely) és Pécsi Tudományegyetem megbízásából. Több civil szervezet tevékeny tagja vagyok (JMG Baráti Társasága, Kosbor Természetvédelmi Egyesület, „Beythe István” Pannon Történeti Természetismereti Társaság).  Kőszeg város képviselő-testülete Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságának külsős tagja vagyok.

Kóródi Blanka

az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság  munkatársa:

A Kőszegi Őrkerület természetvédelmi őre vagyok, Kőszeg és Hegyalja települései képezik az illetékességi területemet. Ennek nagy része országos jelentőségű védett természeti terület
és az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területeket magában foglaló Natura 2000 hálózat része. Ex lege lápterületeink is vannak a térségben. Kiemelten  a
védett természeti területek és értékek őrzése a feladatom, de illetékességem a nem védett külterületi részekre is kiterjed. A projekthez a hivatásom gyakorlása során szerzett tapasztalatokat kívánom hozzátenni,  részt vennék az aktív gyakorlati tevékenységekben (szemétgyűjtés). A természetvédelem fogalma ugyan nem egyenlő a környezetvédelemmel, átfedéseket mutat, és össze is függ egymással a két szakterület. Így a természetvédelem kiemelt fontosságúnak tartja a környezettudatosság elvét, a fenntartható fejlődés elve szerinti gondolkodást, és minden tekintetben a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontú társadalmi szemléletformálást. Személy szerint úgy látom, hogy ez utóbbival érhető el a legnagyobb előrelépés. Nemcsak szabályokkal, hanem jó példamutatással is formálható a társadalom, különösen a fiatal korosztály. Fő törekvésünk megszerettetni a természetet, és minél több felelősen gondolkodó természetvédőt megnyerni a  jó ügynek, ezt pedig egyéni megtapasztalások lehetővé tételével és aktív védelmi tevékenységekbe való bevonással kívánjuk elérni.

Rákóczy Judit

Talán az én történetem a Nagyapám természetszeretetével kezdődött. Ő volt az, aki az Anyukámmal megismertette a hegyek, völgyek, patakok, növények, állatok, ásványok és csillagok titkait. Így lett őbelőle biológia – földrajz tanár, a lányából pedig tanító, akinek szívügye a környezeti nevelés. A konferenciákon tanultakat, erdei iskolai programokban, alternatív pedagógiájú oktatásban alkalmaztam Magyarországon és Hollandiában. Kőszegre költöztünk haza, ahol nemcsak egy természetközeli otthon, hanem egy, a környezetére felelős és tudatos közösség részeként élhetünk, tevékenykedhetünk.

Balázs Borbála

Eredeti szakmámat tekintve német-történelem szakos tanár vagyok. A természet szeretete gyerekkorom óta elkísér, annak ellenére, hogy nagyvárosban nőttem fel. A klímaváltozás már tizenéves koromban is érezhető volt, de tudatosan csak akkor kezdtem foglalkozni a témával, miután a gyerekeim megszülettek. Öt éve műanyag csomagolás mentesen igyekszem szervezni a bevásárlást, száműztem a vegyszereket a háztartásból és szintén öt éve két kertet művelek a permakultúra jegyében. Amennyire lehet, próbálom lecsökkenteni a saját és családom fogyasztását, hulladéktermelését és az ökológiai lábnyomunkat.

20 éve futok, néhány éve szemétszedéssel egybekötve, ezzel a tevékenységgel is igyekszem csökkenteni a természet hulladék általi terhelését.

Ambrus Angelika

Emlékszem, amikor alsó tagozatos koromban először hallottam a szemetelés veszélyeiről és a klímaváltozásról. Már akkor nagyon megérintett a dolog, és tudtam, hogy a jövőben szeretnék valahogyan segíteni a bolygónak. Már több éve tudatosan vásárolunk családommal, próbáljuk keresni a csomagolásmentes és a fenntartható alternatívákat. Igyekszem a környezetemben is hangsúlyozni a globális felmelegedés ellen való küzdelemnek a fontosságát. Úgy gondolom, hogy nincs főbb feladata az emberiségnek, mint megállítani ezt a folyamatot és megmenteni a Földet, hogy épségben továbbadhassuk további nemzedékeknek. Csak együtt sikerülhet.

Horváthné Korom Zita

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület munkatársaként a családomban lévő alapot: zöld gondolkodásunkat, életmódunkat  szeretném hasznosítani annak érdekében, hogy minél többen érezzék, hogy a Föld nem az emberé… A részei vagyunk. Végzettségemet tekintve okleveles geológus vagyok, tanulmányaimat Tatabányán a Szabó József Geológiai Szakközépiskolában  majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem  Természettudományi Karán  geológus szakon  végeztem. Később másoddiplomát szereztem Szombathelyen a BDTF művelődésszervező szakán nonprofit menedzseri szakirányon.  Geológusként másképp látom a világot, a millió évek távlatából az ember csak egy kis porszem. Legyünk hát tisztelettel az EGÉSZ iránt, éljünk igazi összhangban a természettel… “ZÖLDségem” miatt régebben sokszor éreztem magam “UFO-nak”, nem elfogadott különcnek. A helyretételben sokat segített Ken Wilber integrálszemlélete, amiből kiderült az, hogy a gondolkodásmódnak is van evolúciója, hogy a zöld gondolkodás egy fejlettebb gondolkodásmód. Nem az határoz meg bennünket, hogy hova születtünk – az egy tőlünk független állapot, arra nem lehet “büszkének” lenni – hanem az, amiről (amiért) mi tehetünk- a gondolkodásmódunk fejlettsége, befogadó módja…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük