Rólunk

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület határon átnyúló PUREGREEN azaz TISZTAZÖLD projektje keretében hoztuk létre e blogot.

Zöld hálózatot építünk, csatlakozz te is…!

Írottkő kilátó

A projekt összefoglalása:

A hulladék probléma a határ mindkét oldalán, így a védett természeti területeken is megjelenik.

Cél: Tisztazöld gondolkodás, tisztazöld környezet – a turisták és a lakosság környezettudatosságának fejlesztése, a határon átnyúló natúrpark hulladékterhelésének csökkentése, környezeti állapotának javítása érdekében. A védett területek (NATURA 2000) hulladékterhelésének hosszú távú, hatékony csökkentése széleskörű együttműködéssel.

A projekt hatására az emberek a hétköznapokon kevesebb hulladékot „termelnek” (zero waste életmód), odafigyelnek a természeti területek hulladékterhelésének megelőzésére, biztosítva ezzel az élőhelyek megőrzését.

A projektben vállalt „Tisztazöldítő” közösségi feladataink:

  • Széleskörű együttműködés – zero waste natúrpark munkacsoport.
  • A természetben nincsenek határok – környezettudatosító és hulladékmentesítő közösségi akciók a natúrparkban.
  • Tudatos életmód – szemléletformálás, stájer tapasztalatcsere programok, hulladékmentes (zero waste) rendezvények és ezek e-kézikönyvének kidolgozása.
  • A stájer tapasztalatok megismerésével a térségi szereplők széleskörű bevonásával új natúrparki zöldítő kezdeményezések alapjait segítjük elő.

A projekt gyakorlati eredményeiből a NATURA 2000-es területek élőlényei és élettelen természeti elemei, valamint az emberek: a lakosság, a helyi térségi szereplők, szakemberek, civilek és vállalkozások valamint a térségbe érkező turisták is részesülnek.

A projekt széleskörű közösségi együttműködésre épít. A szakértők tudásmegosztása segíti a helyi közösséget, a hosszú távon fenntartható módszerek használatában.

Innovatív elemek – a fiatalok projektkommunikációba való aktív bevonása, széleskörű szakmai partnerség, zero waste rendezvények – biztosítják, hogy a térségi lakosság magáénak érezze a projektet, felelősséget és hosszú távú aktív közreműködést vállaljon a „tisztazöld” határon átnyúló natúrpark megteremtésére és fenntartására.

kontakt:

Horváthné Korom Zita

projektmenedzser/geológus/tisztazöld civil

koromzitanaturpark@gmail.com 20/6654-998

 

Írottkő Natúrparkért Egyesület